İsrail’de tartışmalı yasa tasarısı onaylandı
İsrail’de yoğun protestolara yol açan yargı reformu kapsamında, Yüksek Mahkeme’nin görev alanını daraltan ilk yasa paketi parlamentodan (Knesset) geçti.
Knesset’te muhalefet milletvekillerinin boykot ettiği oylamada, 120 milletvekilinden 64’ü yasa tasarısına “evet” oyu verdi. Yeni yasaya göre Yüksek Mahkeme, hükümet veya bakanlık kararlarının uygunluğunu denetleyemeyecek. Yargıtay, “uygun” bulduğu kararların yürürlüğe girmesini engelleyebilir.
Yazılı bir anayasanın bulunmadığı ve temel kanunların ve hakların Temel Kanunlar adı altında düzenlendiği İsrail’de Yüksek Mahkeme, hukukun üstünlüğünün ve insan haklarının korunmasında değerli bir rol oynamıştır. Yazıyı eleştirenler, bunun yönetimde keyfiliğe zemin hazırlayacağından, keyfi atamalara ve değerli görevlerde yolsuzluğa zemin hazırlayacağından endişe ediyor.
İsrail tarihindeki en “doğru” hükümete başkanlık eden Başbakan Binyamin Netanyahu, Yüksek Yargı’yı siyasi kararlara fazla müdahil olmakla suçladı. Hükümet, Yargı ve Yargıtay’ın yetkilerinin kaldırılmasıyla parlamento ve Başbakan’ın yetkilerinin güçlendirileceğini savundu. Siyasi gözlemciler, Netanyahu’nun aşırılık yanlısı koalisyon ortaklarının da yasa için baskı yaptıklarına dikkat çekiyor, ancak yasanın kendisine karşı uzun süredir devam eden bir yolsuzluk davası bulunan Netanyahu’nun da yararına olacağını söylüyorlar.
Altı ayı aşkın bir süredir toplumu ikiye bölen ve onbinlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerine neden olan yasa tasarısı başta ABD (ABD) olmak üzere Batılı ülkeler tarafından da eleştirildi, ancak uzlaşma için son ana kadar yürütülen müzakereler sonuçsuz kaldı.
Meclis’te yapılan oylama öncesinde 24 saatten fazla süren tartışma oturumuna protesto gösterileri eşlik etti. Knesset önünde yüzlerce kişinin katıldığı gösteriye polis tazyikli suyla müdahale etti.
dpa,AFP / BK,ET
DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?
haber-tekkekoy.com.tr