Yaşam

Geçmişte İnsanların Eğlenmek için Yaptığı “Yok Artık!” Dedirtecek Türden Aktiviteler

Hepimizin eğlenmek için yaptığı aktiviteler kesinlikle vardır lakin bunları hiç duymadığınıza eminiz! Geçmişte insanların eğlenmek için yaptığı, her biri birbirinden şok edici hobi ve aktiviteler için sizi aşağıya alalım. ?

1. Amerikalılar savaş alanında piknik yapardı.

Birinci Bull Run Muharebesi, iç savaşlar ortasında en bilinen savaşlardandı. Amerikalılar da bu savaşı şahsen izlemek için alanda piknik yapıyordu! İzlemeye giden Amerikalılar bu kadar kanlı bir sahneye şahit olacağını düşünmemişti ve büyük ihtimalle bu yüzden aileleriyle gidip bir savaş izlemenin eğlenceli olacağını düşündüler. Union ve Confederate Kuvvetleri ortasında gerçekleşen bu savaşta halk, Union’ların kazanacağını düşünüyordu ve bu yüzden de rahatça savaşı izleyebiliyorlardı ancak Union’un yenildiğini fark ettiklerinde ortalık tam bir kaos alanına dönüştü. Canlarını kurtarmak için konutlarına koşan halk, bir daha bu türlü bir şeye asla yeltenmemiş alışılmış.

2. 19. yüzyılda Parisliler eğlenmek için morgu ziyaret ederdi.

Bu hobi, 1886’da bir gazetede 4 yaşındaki bir kızın yalnızca elindeki morluktan öldüğünü bildiren bir yazının yayınlanması ve insanların sergilenen kızı görmeye gitmesiyle başladı. 19. yüzyılın sonlarına hakikat morg, Parislilerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri ve devrin en tanınan cümbüş merkezi haline geldi. Cesetler herkese teşhir edilirdi ve bu birkaç gün sürerdi. Beşerler neredeyse bir hafta boyunca sergilenen cesetleri görmek için sözün tam manasıyla morga akın ederdi. Hatta Avrupa’ya gelenler bile büyük bir cazibe merkezi olduğu için Paris’teki morgu ziyaret etmeden dönmüyordu.

3. 19. yüzyılda Viktorya halkı mumya açma partilerine bayılıyordu.

Mısır, İngiltere’nin oldukça ilgisini çeken bir ülkeydi. Bu sebeple zenginler, insan mumyalarını getirtiyor ve mumya açma partisi yapıyordu! Yalnızca etkili ve yeterince önemli olduğu düşünülen kişiler bu partiye davet alırdı ve ardından seyirciyi eğlendirmek için de mumya açılırdı. Ünlü cerrah Thomas Pettigrew, tüm meraklı arkadaşları için düzenli olarak mumya açma partileri düzenlerdi.  Son mumya açma partisi ise 1908’de Manchester’da Margaret Murray tarafından yapıldı.

4. Antropomorfik tahnitçilik Victorialıların epey sevdiği bir başka hobiydi.

Bu çeşit tahnitçilikte, binek hayvanları ya insan üzere giydirilir ya da insanların yaptığı aktiviteleri yapıyormuş üzere gösterilerek konutta sergilenirdi. Walter Potter, kroket oynayan kedi yavrularından, okuldaki yazı tahtasına yazı yazan tavşanlara kadar, çeşitli sahneler yaratan en tanınmış antropomorfik tahnitçilerden biriydi.

5. Piknik için kullanılan bir öbür alan ise mezarlıktı.

Piknik yapmak için çok az park, bahçe ve müze olduğundan, Viktorya periyodunun birçok Amerikalısı piknik için mezarlıkları tercih ediyordu. ABD’de ikamet eden bazı kişiler için yerel mezarlık, park ile neredeyse aynı şeydi. İnsanlar öğle yemeğini paketler ve mezar taşları arasında piknik yapardı. Daha sonra avlanmaya gider veya arazide at arabası yarışları yapılırdı. Mezarlıklar bir süre sonra o kadar yoğun kullanılmaya başlandı ki, Brooklyn’deki Green-Wood Mezarlığı ve Cambridge, Massachusetts’teki Mount Auburn Mezarlığı gibi en ünlü yerlerin bazılarında ziyaretçilere rehber kitaplar bile dağıtıldı.

6. Saçlardan takı yapmak popüler hobilerden bir tanesiydi.

İnsan saçını sanatta ve mücevherde kullanmak Eski Mısır’a kadar uzansa da, uygulama Viktoryalılar ile tepeye ulaştı. Saç tutamları yüzüklere, kolyelere, iğnelere ve saat kordonuna bile koyuluyordu. Yani günümüzdeki arkadaşlık bileklikleri o devir sevilen bir şahıstan alınan saç ile yapılıyordu. Vefat eden bir yakından alınan saçlar ise kayıp acısıyla başa çıkmaya çalışanlar için acılarını hafifletmesi hedefiyle bir hatıra haline getirilirdi.

7. Büyük Buhran periyodunda Amerikalılar direğin zirvesinde oturan bir adamı izlemek için sıraya giriyordu.

Trendi başlatan adam, Alvin Kelly isimli bir Hollywood dublörüydü. 1930 yazında, 20 bin kadar insan, Kelly’nin Atlantic City’de 49 gün boyunca 68 metre yükseklikte bir bayrak direğinin üzerinde yemek yediğini, uyuduğunu ve tıraş olduğunu izlemeye geldi. Tıpkı yaz, ülkenin dört bir yanından çocukların ellerinden geldiğince uzun müddet ağaçta kalmaya çalıştıkları bir ağaçta oturma yarışı düzenlendi ve Güney Kaliforniya’daki bir gencin 1320 saat sürdüğü bildirildi. Bu eğlence o yazdan sonra büyük ölçüde azaldı ancak tamamen ortadan kalkmadı. 1933’te Richard Blandy, Chicago Dünya Fuarı’nda bir bayrak direğinin üzerinde tam 77 gün kaldı ve rekor kırdı.

8. Bir dönem İngiltere’de Eğreltiotu furyası almış başını gitmiş ve herkes Eğreltiotu toplamaya başlamıştı.

19. yüzyılda, eğreltiotu ateşi İngiltere’yi kasıp kavuruyordu. Bu durum o kadar yaygınlaşmıştı ki, olaya resmi bir isim bile verildi: pteridomania. Bu fenomenin başlangıcı ise 1829’da Nathaniel Bagshaw Ward isimli bir İngiliz botanikçinin bitkileri cam kutularda (bugün teraryum olarak bilinen) yetiştirmeye başlamasıyla başladı. Çok geçmeden, ülkenin dört bir yanındaki Viktoryalılar da kendi konutlarında yetiştirmek için eğrelti otu toplamaya başladılar. Bu hobi bilhassa bayanlar ortasında popülerdi zira dışarı çıkmalarına bir imkan sağlıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu