Depreme dayanıklı binaya taşınan Çankaya MEB çalışanları greve çıktı!
Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanları depreme dayanıklı olmayan binaya taşındıkları için greve gitti.
Saraçoğlu İlçesi’ndeki Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasının “kâr projesi” nedeniyle boşaltılıp TÜİK’in boşalttığı binaya taşınmasını “” Depreme dayanıklı değil” diyerek bugün greve çıktık.
Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (EĞİTİM-İŞ) tarafından yapılan açıklamada, “Sayın milletvekilleri, sendikalarımızın Merkez Yönetim Kurulları, yöneticileri, üyeleri ve basın emekçileri, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğini esas alarak yaşadığı sorunlar.Destekleriniz için teşekkür ederiz.2018 TÜİK verilerine göre nüfus bakımından 57 ilden büyük olan Çankaya ilçemizde ekip çalışması sayısı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde 161 kişi, 26’sı geçici ve sürekli işçi, 7’si sözleşmeli işçi olarak çalışmakta olup, toplam 194 kişi çalışmaktadır.İlçemizde bulunan 254 devlet okulu ve bu kurumlarda çalışan 9142 işçiye, 453 Özel Okula ve 453 Özel Okula hizmet vermekteyiz. 15739 işçinin yanı sıra Özel Kurslar, Motorlu Taşıt Kursları, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ve bunlara bağlı toplam 4442 işçi çalışmaktadır.İstenmeyen çalışma koşulları, karşılaştığımız sorunlar ve taleplerimizden bahsetmek istiyoruz. başkentimizin merkezinde çalışanlar için. “Aralık 2021’de Saraçoğlu İlçesi’nde bulunan Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası, depreme dayanıklı olmaması ve kayan temele sahip olması nedeniyle TÜİK tarafından boşaltılan mevcut binaya taşınmıştır.”
Asansör yok! Engelli Vatandaşlar Zorluk Yaşıyor
“Yıllardır boş bırakılan bu bina, merkeze uzak bir mahallenin ortasında bulunan bir apartmandan oluşuyor. İlçe mülki amir olan kaymakamlığa da kilometrelerce uzaklıkta bulunuyor. Bina daha önce misafirhane olarak kullanıldığı için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün fiziki ihtiyacını karşılamıyor. Yangın merdiveni girişleri odalara dönüştürüldü. Elektrik ve su tesisatları eski olduğu için sürekli arıza veriyor. Tuvaletler kullanıma uygun değildir. Asansör bulunmadığı için engelli çalışanlar ve hizmet alan engelli vatandaşlar zorluk yaşıyor. Engelli çalışanların ve vatandaşların kullanımına uygun tuvaletler bulunmamaktadır. Bina hijyen koşullarına uygun değil. Bina, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) mevzuatına uygun değil. “İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasının uygunsuz konumu, hizmet alan vatandaş sayısının fazlalığı, otopark eksikliği mahalle sakinlerini rahatsız ediyor” her yönüyle.”
Güvenli Bir İşyeri İstiyoruz
Temmuz ayında elektrik hattında yaşanan kesinti ve kısa devre nedeniyle çalışmalara bir gün ara verildi. Geçtiğimiz mart ayında ilçe milli eğitim müdürlüğünün bulunduğu ikinci katı su basmış, Aralık 2022’de ise en üst kattaki inceleme bölümünde kanalizasyonda tıkanma meydana gelmişti. Çalışanların odaları ve koridorlarının kanalizasyon suyuyla dolması, çalışanların sağlığını ve psikolojisini olumsuz etkiledi. Yetersiz havalandırma ve sıkışık çalışma koşulları, salgın hastalıkların yayıldığı bir çalışma ortamı yaratıyor. Ayrıca ilçe çalışanları Elmadağ’dan Keçiören’e, Sincan’dan Eryaman’a en az iki araç değiştirerek işe geliyor. Zaten geçim sıkıntısı çeken çalışanlara hem maddi hem de ulaşımda harcanan zaman açısından ek bir yük getirmektedir.
İlçe Merkezi Bir Yere Taşınmalı
Geçtiğimiz şubat ayında ülkemizde meydana gelen ve 11 ilde büyük bir felakete neden olan deprem gerçeği gözlerimizin önündeyken, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binamızın bu durumda kalması anlaşılır bir durum değil. Şimdi soruyoruz? Deprem riski taşıyan Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası yıkılmadan herhangi bir adım atılmayacak mı? Yoksa bakanlığımız çalışanların başına bir şey gelmeden önlem almayacak mı? Kamu hizmeti sunmanın önemli bir iş olduğunu buradan haykırıyoruz. Bu hizmeti veren çalışanın ve hizmeti alan vatandaşın can güvenliğinden devlet sorumludur.
Deprem Öldürmez, İhmal Öldürür
Depreme dayanıklı olmayan, engelli çalışanlara ve vatandaşlara duyarsız, su tesisatı çürümüş, çalışanların tuvalette bardaklarını yıkamak zorunda kaldığı, odalara yangın merdiveni girişleri yapılan bir işyerinde hizmet vermek zorunda kalmak artık iş yükünü tüketmiş durumda. Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının sabrı. Binanın İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından gerekli yazışmalar yapılmış ve sorunun çözümü için atılan adımlar her zaman olumsuz sonuçlarla sonuçlanmıştır. Kızılay’da tüm çözüm önerilerine ve birçok kamu binasının boş kalmasına rağmen üvey evlat muamelesi gören biz çalışanlar bir kez daha sesleniyoruz. Bakanlık, herhangi bir sorun yaşanması durumunda çalışanlarının başına gelebilecek kazalardan bizzat sorumludur. Depreme dayanıklı olmayan bir binayı kamu hizmetine tahsis edenlerin bu sorunu bir an önce çözmesi gerekiyor. Hiçbir adım atılmadığı her gün, çalışanların ve hizmet alan vatandaşların riskini artırıyor. Çalışanların sorunları çözülene kadar geri adım atmayacakları bilinmelidir. 5 sendikayla aldığımız ortak karara göre; Yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanabilecek bu ihmalin kamuoyuna duyurulması ve tüm yetkililerin bir an önce çözüm bulmasını sağlamak için bugün greve çıktık. İnsanca çalışma koşullarına uygun, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yakışır bir bina sağlanana kadar mücadelemizin devam edeceğini tüm çalışanlar olarak ilan ediyoruz. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
kemaliye-ajans.com.tr