Alaattin Aktaş: ‘Acaba hükümet TÜİK’in hesabına inanmıyor mu?’
Haziran 2022’de alınan kararla konutlardaki kira artışı sınırlandırılarak 1 Temmuz 2023’e kadar yüzde 25 ile son buldu. Ancak uygulama kağıt üzerinde kaldı ve çok sayıda kiracı ve ev sahibi karşı karşıya geldi. Nisan ayının prestijiyle yıllık kira artış oranı yüzde 67 oldu.
Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, ‘Kiradaki yüzde 25 sınırı hala geçerli olduğuna göre bu oran nedir?’ TÜİK’in bilgisine göre başlıklı yazısında, 2022 Mayıs ayı prestijiyle yıllık kira artışının yüzde 20.02 olduğunu belirterek, “Yüzde 20 iken zam yüzde 20 olarak açıklandığı için bu şu anlama geliyor” dedi. TÜİK’in hesapladığı yüzde 20’lik oranın bir geçerliliği yok, hükümet bile hükümete bakın, o bile bu orana inanmıyor. O halde TÜİK’in hesapladığı TÜFE’de başka ‘yanlış’ var mı?” diye sordu.
Aktaş’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Basit bir soru; geçen yıl 11 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan kanun değişikliği ile kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırılmasına neden gerek duyuldu?
11 Haziran prestijiyle kesinleşen yıllık kira artışı yüzde 80 mi, yüzde 90 mı, yüzde 100 mü, yüzde 25 kararı ne kadar oldu?
TÜİK verilerine göre 2022 Mayıs ayı prestijiyle yıllık kira artışı yüzde 20 oldu! Evet yüzde 20 tam oranı yüzde 20.02 verelim!
Peki, devlet kurumu “Bir yılda kiralar yüzde 20 arttı” hesabı yaparken neden kira artışına yüzde 25’lik tavan getirildi?
Merak etmeyin, çünkü o zamanlar yıllık kira artışı çok yüksekti!
Muhtemelen! Yıllık kira artışı “gerçekten” yüzde 20 olsaydı, o günlerde “artış yüzde 25’i geçmeyecek” kararı alınır mıydı? Böyle bir karar kira zammını yükseltmek değil, zammı daha da artırmak demek değil midir?
Artış yüzde 20 olarak görüldüğüne ve yüzde 25 tavan olarak ilan edildiğine göre, TÜİK’in hesapladığı yüzde 20’lik oranın geçerliliği yok, iktidar bile, iktidar bile bu orana inanmıyor demektir!
Bu durumda sanki TÜİK’in hesapladığı TÜFE’de başka “flip”ler mi var?” (KAYNAK)
salpazari-ajans.com.tr